Vakrere enn noensinne

En sval og fin augustmorgen trapper HAUBOs redaksjon opp i Boligsameiet Kommunegården, og selv uten milde solgløtt eller lukten av nyklippet gress ville det vært enkelt å se at her er det betydelige forbedringer. To av de tre byggene er avduket og fremstår praktfulle, med glatte mur overflater og fine utsmykninger rundt inngangspartiene. De klassiske fargene mot singel og gress gir oss assosiasjoner til en østlandsk bakgård. På parkeringsplassen blir vi møtt av fire hverdagshelter, som etter alt å dømme har reddet fasaden til et av byens eldste boligsameier.


Bakgårdsidyll. Foto: Thor Arne Lie

«De tusen hjem»

Men først litt historie: «De tusen hjem» som det også blir kalt ble ferdigstilt av Haugesund kommune i 1921 og var omtalt som et sosialt boligprosjekt. Det består av tre blokker i en trekant som ligger til Karmsundsgata, Haugevegen og Skillebekkgata. Byggene var i mange år staselige og ettertraktet, men utover 1970-årene falt miljøet betraktelig. I 2015 solgte kommunen byggene, hvor de ble rehabilitert i 2016 og deretter solgt til privatpersoner. Arbeidet som ble gjort den gang har ført til at fasadepusset gikk i oppløsning og dannet sprekker.


F.v: Harald Smistad, Thor Arne Lie, Rune Kjelsnes, Svein Åge Johnsen. Foto: Linn Samuelsen

Måtte starte fra «scratch»

Styret tok kontakt med HAUBO som engasjerte Malermester Emberland som satt i gang med utbedringer. Ifølge daglig leder Rune Kjelsnes så de tidlig at det var feil med malingen som var blitt brukt i arbeidet i 2016, «malingen som ble brukt førte til flassing, så vi priste oss inn med stilas, reinblåsing og maling». I tillegg til dette skulle Smistad mur og flis AS være med på småutbedringer. Smistads rolle skulle derimot vise seg å bli betydelig større. «Pusset var kondemnert, så vi måtte starte fra scratch. Da Emberland startet blåsing var det tydelig at her måtte vi til med helt ny puss.» En omfattende prosess, altså.


Renovasjonen gikk i gang februar 2022, ERA stillasutleie og Sunnhordaland sandblåsing var også delaktig i arbeidet . Foto: Svein Åge Johnsen

Godt samarbeid

Arbeidet ble igangsatt i februar måned og per dags dato er byggene mot vest og nord ferdigstilt. Bygget mot sør vil stå klart om kort tid. «Sju måneder på en så omfattende jobb er ikke mye» sier Smistad.

HAUBO, Kjelsnes og Smistad fremstår fornøyd med resultatet. De er også fornøyd med samarbeidet. «Vi la en plan tidlig som vi så ikke holdt på grunn av omstendighetene, så da måtte vi tilpasse oss hverandre underveis», sier Kjelsnes. Smistad nikker og tilføyer, «det ble jo mer omfattende enn vi så for oss. Fra småutbedringer til at alle bygg er pusset på nytt i nettingpuss, med to strøk.» Slike utbedringer medfører naturlig nok økte kostnader for beboerne, men med hjelp fra HAUBO har sameiet klart å gjennomføre utbedringen uten at det har ført til en betydelig økning i de månedlige felleskostnadene.


Legg merke til den fine utsmykningen rundt inngangspartiet. Foto: Tove Bruksås

Verdimessig er byggene nå tatt tilbake til den verdien de fortjener. Boligene vil også anses som lettere omsettelige ved salg. Som følge av den grundige utbedringen vil bygget stå i all sin prakt i minst 15 år uten behov for flere store tiltak. Smistad presiserer dog at ingenting er vedlikeholdsfritt og de bistår gjerne med fasadevask ved behov.

Vi synes ikke vi går for langt ved å si at – Kommunegården, du er vakrere enn noen gang før!