
Gøy på landet – midt i byen
Grønt og luftig, bygdafølelse, fellesskap og samhold. Det er noen av ordene som Rune Johnsen bruker når han skal beskrive borettslaget sitt. Rune (43) er styreleder i Lillesund borettslag som ligger i Rektor Steens gate og i Rogalandgata i Haugesund.
Vi i HAUBO er nysgjerrige og ønsker å bli bedre kjent med både borettslaget og den erfarne styrelederen. Rune var sporty og takket ja til invitasjonen og ba oss møte ham på borettslagets grøntareal, som blant beboerne blir kalt Storamarkå.
Det er en nydelig vårdag og borettslaget viser seg fra sin beste side da HAUBO sitt reportasjeteam kommer på besøk. – Her var det kjempefint Rune, for en plass! Og det er Rune enig i. Borettslagets 15 bygninger ligger i en oval sirkel med mye grøntareal i midten og Rektor Steens gate er stille, enveiskjørt og lite trafikkert. Dette gir oss følelsen av at vi er på landet, mer eller mindre midt i byen.
Lillesund borettslag
Borettslaget ble bygget i 1949/50 og består av 40 leiligheter fordelt på fem bygg med fire leiligheter i og ti bygg med to leiligheter i. Her bor det mange barnefamilier, men også eldre mennesker som «alltid» har bodd i borettslaget.
Firemannsboligene er stort sett like, men mange av tomannsboligene har sin egen vri. Borettslaget legger nemlig vekt på at eierne kan få bygge både om og ut slik at leilighetene tilpasses de individuelle behov til hver enkelt familie. På den måte kan folk bo så lenge de har lyst og dette er med på å skape stabilitet og et godt bomiljø i borettslaget.
Nesten alle husene har utsikt til Storamarkå og den er borettslaget samlingspunkt. Her kan ungene både leke og spille fotball. St. Hansaften feires også på marka med stort bål og mange naboer.



Styreleder Rune
Rune flyttet sammen med sin familie inn i en av firemannsbolig borettslaget i 2002. Der bodde de i tre år og de stortrivdes. Da de etter hvert trengte større plass – og så veldig gjerne ønsket seg en veranda, kjøpte de en leilighet i en av tomannsboligene.
Av yrke er Rune utdannet tømrer og arbeider i dag som kulturvernkonsulent i Karmøy kommune. Kombinasjonen tømrer og det å ivareta eldre bygninger er fin kompetanse å ha inn i et styreverv.
Rune har vært styreleder i borettslaget 15 år.
Full kontroll på vedlikeholdsbehovet
Bygningene i borettslaget er over 70 år gamle og vedlikeholdsbehovet har Rune full kontroll på. Han har laget en egen vedlikeholdsplan som hele veien oppdateres når vedlikehold er utført eller det kommer nye ting på lista. Det er lagt nye tak på flere av husene og det er montert nye pipehatter med nye rør i. Det er også en del kloakkrør som er utbedret og utskiftning av vinduer og dører tas etter behov. – Jeg kjenner tilstanden på hvert et vindu her i borettslaget, sier Rune.
Godt nabolag – og den uvurderlige forkjøpsretten
Mens vi sitter og prater kommer Rune sin nabo, Stine Helgesen-Eide, hjem fra jobb. Hun blir med i samtalen vår på Storamarkå og får spørsmålet: Hvordan vil du beskrive identiteten til borettslaget? – Her i borettslaget har vi et inkluderende og godt fellesskap. Kanskje vi har mer med naboene å gjøre enn andre steder? Det er ikke slik at vi snakkes hver dag, men når jeg går gjennom gata så er det alltid noen å vinke til, en annen du sier «heihei, fint vær» til og så snakker du litt med han som går tur med hunden. Da ungene var små og lekte ute, var det alltid noen voksne i nærheten som passet på og løftet opp og blåste på såret hvis noen slo seg.
Stine flyttet inn borettslaget sammen med familien sin våren 2010 i en vertikaldelt leilighet. Fire år senere flyttet de rett over hekken i en tilsvarende leilighet som hadde litt større plass; et ekstra soverom og innredete kjeller. Ved begge kjøpene ble forkjøpsretten, som er HAUBO sin fremste medlemsfordel, brukt.
Det er flere enn Rune og Stine sine familier som har flyttet internt i borettslaget. Det er et godt bevis på at her er det godt bo. For Stine var alternativet med enebolig ikke så interessant når de visste hvor godt det er å bo i det sentrumsnære borettslaget. – Selv om jeg ønsker meg mer plass av og til, er kvalitetene ved å bo her er så gode at man tåler å bo mer kompakt. Og vi trenger nesten ikke bil, vi går og sykler til det meste, sier Stine. Og hun legger til; Når vi bor så sentralt så er det lett å være impulsiv hvis man vil delta på noen aktiviteter – det er lett å være barn her og det er også lett å være voksen her.

Forholdet til HAUBO
Rune har vært styreleder i 15 år og har gjort noen betraktninger på forskjellen fra den gang til nå. – Jeg har vært med så lenge at jeg har fått med meg den teknologiske utviklingen i HAUBO, og den utviklingen har også gjort styrejobben forskjellig på den tiden. Før i tiden var jeg mye mer innom HAUBO-kontoret, så jeg har jo mistet litt den menneskelige kontakten med HAUBOs ansatte gjennom teknologien. Et eksempel på det er fakturagodkjenning. Før kom fakturaene til meg pr. post. Disse attesterte jeg og dro innom kontoret til dere for å levere dem til betaling. I dag får jeg varsel på e-post om at faktura ligger klar til godkjenning, og da godkjenner jeg dem i portalen.
Selv om mye i dag foregår på e-post og portal berømmer Rune HAUBO for alltid å være proffe. – Dere kan jo alt til fingerspissene av det som jeg som styreleder lurer på, og jeg får alltid hjelp til de tingene jeg trenger hjelp til.
Takk for praten Rune og Stine 😊
